Baardagaam
Pogona Vitticeps
Weetjes over de Baardagaam
De baardagaam kindvriendelijk?
De baardagaam is van nature tam, omdat hij de mens niet als een bedreiging aanvoelt.
Van alle reptielen is de baardagaam voor kinderen een zeer geschikt huisdier.
Ze laten zich gewillig vastnemen en aaien.Ze zijn nieuwsgierig en volgen goed wat er gebeurt in hun omgeving.
Als u op een bepaald ogenblik beslist een baardagaam te kopen, koop dan een jong diertje (2 tot 3 maand oud) dat mee kan opgroeien met de familie, net als een jong hondje, maar met minder eisen.
Als uw kinderen nog jong zijn (4 tot 8j.) koop je best een baardagaampje van bv. 4 à 5 maanden oud. Deze baardagamen zijn al wat beter bestand tegen de iets ruwere behandeling van uw (jongere) kids.
Baardagamen zijn zelden of nooit agressief en laten zich gemakkelijk vastnemen, ook door kinderen.
De menselijke lichaamstemperatuur van 37°C voelt prettig aan voor de dieren (wel niet te veel vastnemen – geen enkel reptiel vindt veel vastnemen leuk).
Welke leeftijd krijgt een Pogona Vitticeps?
Mits een voldoende ruim terrarium (minstens 1 meter breed), de juiste droge warmte, verlichting en lekker eten (insecten en groenten) kan het een mooi begin zijn voor een leuk huisdier.
Als u een baardagaam koopt, heb je er wel 8 tot 11 jaar plezier van. Tenminste als je een gezond dier koopt en het verzorgt zoals het hoort.
Je vindt in onze reptielenshop een mooie keuze aan baardagamen die, vooraleer verkocht te worden,drie weken geobserveerd worden (quarantaine) om eventuele ziektes vast te stellen, zodat u zeker een gezond dier mee naar huis neemt.
Ook mag je rekenen op een degelijke uitleg over hoe je een baardagaam het beste kan verzorgen en vertroetelen.
Het valt allemaal best mee, mits u enkele punten zeker in acht neemt.
Waar leeft de Pogona Vitticeps – Habitat
Hij leeft in de zeer warme halfwoestijnen en droge steppen van Australië (35 – 40 °C) waar nauwelijks mensen wonen.
In de winter, tussen mei en september, is de temperatuur gewoonlijk nog boven de 20°C terwijl het er in de zomer wel tot 40°C kan zijn! Savanne met kort gras en woestijnen met gras en struikgewas zijn de vegetatievormen in het leefgebied van de baardagaam.
Het Australische binnenland en de baardagaam.
De baardagaam wordt gevonden in het binnenland van Australië tot het oostelijke deel van Zuid-Australië en het zuidoosten van de Noordelijke gebieden.De P. vitticeps bevolkt vooral de drogere en warmere biotopen.–> Onderaan vind je een kaartje waar je via Google(r) maps kan zien waar de baardagamen te vinden zijn in de wereld.
De Tropische en subtropische binnenlanden van Australië hebben maar weinig regen en bijna al het vocht verdwijnt door de verdamping.Gedurende dit seizoen bestaat het hart van Australië voornamelijk uit woestijn en steppen. Soms regent het er zelfs maar 1 keer in de 2 jaar.
Huisvesting
Eén volwassen baardagaam wordt gehouden in een woestijnterrarium van minimum 100 x 50 x 50 cm. Zou u er graag 2 willen hebben, dan wordt er een terrarium van minimum 120 x 50 x 50 voorzien.
Inrichting en verzorging
De baardagamen zijn bodembewonende hagedissen die graag tussen verdorde struiken en stenen zitten , waar ze op een zonovergoten plaatsje liggen te zonnen .
Ze kunnen hun lichaam plat en donkerder maken om op die manier meer warmte op te nemen.
Verlichting
Voldoende UV licht en vrij hoge temperaturen zijn nodig. Daarom werken wij het liefst met een combinatie spot die zowel warmte als UV licht afgeeft. Onder de combinatiespot mag het makkelijk 40-45 graden worden. aan de koelere kant ligt de temperatuur rond de 25 graden zodat het dier zelf kan kiezen of hij wil afkoelen of opwarmen.
Voeding
Gemiddeld 75% insekten en wormen en 25% groenten, maar baardagamen hebben (een beetje zoals mensen en honden) een uiteenlopende smaak wat betreft eten.
Insecten
Ze eten allemaal zeer graag verschillende insecten, maar sprinkhanen staan hoog op hun verlanglijstje.Ook houden ze van krekels (je weet wel, die lawaaimakers als je op vakantie bent), en ook wasmotlarves (heel vet – weinig geven), moriowormen en rozekeverlarven.
Fruitvliegjes en krulvliegen zijn niet geschikt (te klein).
Meest geschikte groenten
Aardappel (geschild!) – Andijvie – Bleekselderij
Bloemkool – Boerenkool(++) – Chinese kool(++)
Courgette – Paksoi(++) – Prei
Raapstelen(++) – Rabarber – Rode kool
Savooi – Spitskool – Spruiten
Witte kool – Witloof
Harde sla (niet te veel geven – geen platte sla geven)
De schildpaddenplant (soms ook Golliwoog genoemd) is zeer geschikt en wordt door bijna alle baardagamen ‘verslonden’.
Niet geschikte groenten (giftig)
Avocado, verse erwten, tuinbonen.
Voortplanting
In het wild:
Na het paren leggen de vrouwtjes 11-22 eieren begin oktober.De vrouwtjes graven dan een tunnel van onder een hoek van 45° van ongeveer 35 cm lang en aan het einde ervan graven ze een kamer van ongeveer 15 cm lang waarin ze hun eitjes leggen en daarna de zaak weer dicht graven.
Jongen worden geboren
Na ongeveer 89-96 dagen (drie maand) komen de jongen uit.
In gevangenschap:
Na een winterrust van 6 tot 8 weken tussen november en februari bij 20-25°C overdag en 15-20°C s’ nachts volgt de paring.Het vrouwtje legt ongeveer 10 tot 25 eieren in een zelf gegraven holletje waarna ze het weer dichtmaakt.
Tip : Voorzie voldoende diepte voor het graven (min. 10 cm – meer mag)
Het incuberen gebeurt in een broedstoof bij een vaste temperatuur tussen de 26° en 32°C.
Invloed van temperatuur op geslacht
Lagere temperaturen geven veel vrouwtjes en de hogere temperaturen veel mannetjes.
Ziekten en aandoeningen
Moeilijkheidsgraad
Makkelijk
cites
C
Aanschaf en kosten – startpakket
Wij voorzien in onze winkel volledige startpakketten om u duidelijk te laten zien hoe u dit dier kan houden. U kan ons hiervoor altijd bereiken via onze mail, telefoonnummer of U kan eens langskomen in onze winkel waar wij onze kennis graag met u delen.