Microgekko

Egyptische Microgekko

Triopiocolotes Steudneri

Weetjes over de Egyptische microgekko

Vanwaar de naam microgekko?

De Triopiocolotes Steudneri heeft zijn naam niet gestolen. Deze soort is één van de kleinste gekkosoorten. Ze bereiken ongeveer een lengte van maximum 7 cm. Mannetjes blijven meestal iets kleiner dan vrouwjes.

Hoe ziet de Triopiocolotes steudneri eruit?

microgekko of tropiocolotes spp.

De basiskleur van de microgekko is zandbruin met donkere en lichte vlekken, de staart is gemarkeerd met bruine banden. Een donkere band loopt van het puntje van de snuit, door het oog tot over hun schouder.

Waar leeft de Microgekko – Habitat

Tropiocolotes Steudneri leeft in Noord-Afrika van Algerije naar de Rode Zee en naar het zuiden naar Soedan.

Huisvesting

De microgekko is een groepsdier. Een groepje van 3 koppels of 6 dieren kan je best houden in een terrarium van minimum 60x30x30. Qua inrichting kan je best de natuurlijke habitat nabootsen.

Inrichting en verzorging

De microgekko of Tropiocolotes Steudneri bevinden zich in zeer droge gebieden in de woestijn. Ze leven voornamelijk tussen grote stenen maar zijn ook te vinden in hotels, zuivere zandgebieden, blootgestelde rotsblokken zonder structuren. Schaduw wordt vaak vermeden.

Verlichting

Voldoende UV licht is niet noodzakelijk bij deze soort omdat ze nachtactief zijn. Vrij hoge temperaturen zijn wel nodig. Daarom kan je werken met ofwel een combinatiespot die warmte en UVb-licht geeft of met een ledlamp en een warmtemat of een aparte warmtespot. Onder deze spot mag het makkelijk rond de 35 graden worden. Het is ook belangrijk dat er een koelere plaats is van rond de 25 graden zodat de gekko’s zelf kunnen kiezen of ze willen opwarmen of afkoelen. ‘S nachts mag het afkoelen tot 20 graden.

Voeding

Variatie in voeding is zeer belangrijk! Het zijn insecteneters dus als hoofdvoeding worden er voornamelijk kleine huiskrekels en veldkrekels voorzien maar ook fruitvliegen, bonenkevers, broodkevers, bladluizen en jelly’s.

Voortplanting

Mannetjes blijven meestal kleiner dan vrouwtjes en kunnen duidelijk worden onderscheiden door hun Hemipenis-pockets. Vier weken na de paring leggen de vrouwtjes één enkel ei in het losse zand of onder stenen, het ei is dan ook duidelijk zichtbaar in de buik van de vrouw. Tijdens het broedseizoen worden er tussen de 3 en de 5 eieren gelegd. De eieren worden verzorgd door de ouders maar kunnen eventueel ook in een incubator uitgebroed worden. Deze jongen komen dan meestal uit tussen de 60 en de 80 dagen met een lengte van 2 cm. Ze kunnen zowel bij de ouders blijven zitten als apart.

Ziekten en aandoeningen

Moeilijkheidsgraad

Makkelijk

cites

C

Aanschaf en kosten – startpakket

Wij voorzien in onze winkel volledige startpakketten om u duidelijk te laten zien hoe u dit dier kan houden. U kan ons hiervoor altijd bereiken via onze mail, telefoonnummer of U kan eens langskomen in onze winkel waar wij onze kennis graag met u delen.